Jak vybrat Gainer?

Možná Vás to překvapí, ale některé gainery mohou obsahovat až 60% těžce stravitelné laktózy, která jak známo do sportovní výživy rozhodně nepatří. Největším paradoxem v tomto případě je, že o laktóze nenaleznete na těchto produktech „ani slovo“, protože se jedná o velmi chytře „skrytý údaj“.

Co je to laktóza?

Laktóza je cukr (disacharid), který je obsažen v kravském mléce. Z řady studií vyplývá, že většina dospělé populace má jen nízkou laktázovou aktivitu (na rozdíl od dětí), takže vysoké procento lidí po celém světě nemá dostatek laktázy, aby rozdělili laktózu a tak trpí intolerancí laktózy, často aniž by o tom vůbec věděli. Bez laktázy zůstává disacharid laktóza nerozštěpený a nemůže být absorbován skrz střevní stěnu do krevního řečiště. Toto se všeobecně nazývá intolerancí laktózy.

Co to znamená pro naše tělo?

Odpověď je jednoduchá: prakticky nulový kalorický efekt pro růst svalové hmoty + vyhozené peníze + zažívací problémy.

Proč je v některých produktech tak vysoké množství laktózy?

Laktóza je obsažena v základních, levných surovinách jako je sušené mléko (36% bílkovin, zbytek laktóza), sušená syrovátka (12,5% bílkovin, zbytek laktóza), nebo WPC s nízkým obsahem bílkovin (30-50% bílkovin, zbytek laktóza), atd. Důvodem použití těchto nekvalitních surovin je samozřejmě nízká pořizovací cena, faktor, kterému někteří producenti „prostě nedokážou odolat“, a navíc – laktóza skvěle chutná a na to už se málo znalý zákazník snadno „chytá“.

Jak identifikovat kvalitu použitých surovin a obsah laktózy?

 

Krok číslo 1:

Ověřte si původ gaineru. Doporučujeme Vám gainery evropského původu, které nabízejí nejvyšší čistotu a kvalitu (pozn. V Evropě není povoleno využívání geneticky modifikovaných hormonů v kombinaci s antibiotiky ke zvýšení produkce mléka - podstatný vliv na konečnou kvalitu mléčné bílkoviny).

Krok číslo 2:

Zkontrolujte obsah nestravitelné laktózy v tzv. NUTRIČNÍCH HODNOTÁCH produktu, ten je u špičkových produktů vždy uveden. Pokud hledáte nejvyšší kvalitu, doporučujeme obsah laktózy maximálně do 5% (do 5g na 100g produktu). V případě, že není uveden obsah laktózy, zkontrolujte obsah jednoduchých cukrů, které Vám mohou napovědět o množství laktózy v produktu. Pokud nejsou uvedeny v nutričních hodnotách ani jednoduché cukry v rámci sacharidů, produkt Vám jednoznačně NEDOPORUČUJEME, protože obsahuje s vysokou pravděpodobností vysoké procento laktózy, která výrazně snižuje stravitelnost produktu. Pravidlo je jednoduché: pokud produkt obsahuje nízké procento laktózy, každý výrobce se tímto faktem rád pochlubí, pokud je tomu naopak, bude se snažit údaj skrýt.

Krok číslo 3:

Zkontrolujte tzv. SLOŽENÍ produktu (anglicky INGREDIENTS), jedná se o řádkový seznam, kde jsou jednotlivé složky produktu postupně seřazeny dle svého zastoupení. To znamená, že na prvním místě je složka, které je v produktu nejvíce, na druhém místě je složka, které je méně, atd., až po složku na posledním místě, které je v produktu nejméně. Pokud hledáte kvalitní gainer, je logické, že musí být ve složení na prvních místech zdroje kvalitních sacharidů, jako je např.: maltodextrin, dextróza, palatinóza atd., následovány kvalitními zdroji bílkovin jako je WPI, micelární kasein a další. Pro příklad si uvedeme ideální příklad složení, a následně „laktózové“ příklady. Před tím ještě jeden důležitý fakt: NUTRIČNÍ HODNOTY A SLOŽENÍ, SLEDUJTE PROSÍM VŽDY PŘÍMO NA VÝROBKU, KDE JSOU ÚDAJE ZÁVAZNÉ!!

Ideální příklad složení gaineru: Složení: Maltodextrin, dextróza , mikrofiltrovaný a ultrafiltrovaný syrovátkový proteinový izolát, Vitargo, odtučněný kakaový prášek (6,0 %), aroma, kyselina L-askorbová, DL-tokoferyl acetát, nicotinamid, D-pantothenan vápenatý, pyridoxin hydrochlorid, vitamín B2 (riboflavin), thiamin mononitrát, kyselina pteroylmonoglutamová, D-biotin, kyanocobalamin. Komentář: kvalitní gainer, jehož hlavní složkou je maltodextrin, doplněný o dextrózu a WPI ( izolát syrovátkové bílkoviny). Další složkou je sacharid Vitargo, protože je Vitargo uvedeno v pořadí až za WPI, lze odvodit, že jeho množství je nižší než množství bílkoviny v rámci WPI. Gainer neobsahuje umělá barviva ani sladidla, výhodou bude perfektní stravitelnost a funkčnost, nevýhodou může být pro někoho méně výrazná chuť. Odhad obsahu laktózy: do 1%

Laktózový příklad složení gaineru: Složení: Maltodextrin, dextróza , syrovátkový proteinový koncentrát, fruktóza, sušené mléko, sušená syrovátka, kakao, inulín, L-glutamin, emulgátor sójový lecitin, protispékavé přísady fosforečnan vápenatý a oxid křemičitý, multivitamínový premix, sladidla acesulfam K a sukralóza. Komentář: Prvním zaznamenatelným rozdílem je použití koncentrátu syrovátkové bílkoviny(WPC) místo WPI, jsou zde také přidána umělá sladidla, produkt je dále nastaven základními surovinami s vysokým obsahem laktózy (sušené mléko, sušená syrovátka). V čem tedy může být rozdíl? Hlavní laktózové kouzlo je kromě použití základních surovin s vysokým obsahem laktózy,  právě v použití WPC. Jak je uvedeno výše, WPC koncentráty se vyrábějí již od obsahu 30% bílkovin s tím, že zbytek tvoří těžce stravitelná laktóza a další balastní složky. To samozřejmě většina zákazníků neví a předpokládá, že se jedná např. o 80% koncentrát. Takže v konečném důsledku může tento gainer obsahovat až 30% laktózy.

Krok číslo 4:

Zkontrolujte ve složení produktu technologii zpracování bílkoviny. Pokud výrobce použije kvalitnější metodu zpracování, samozřejmě se touto metodou opět rád ve složení "pochlubí". Zde je členění dle kvality bílkoviny:

Členění dle kvality syrovátková, mléčná bílkovina:

  • kvalitní zdroj - nativní syrovátkový izolát
  • standardní zdroj - CFM, nebo mikro a ultrafiltrovaný syrovátkový, nebo mléčný izolát/koncentrát
  • levný zdroj - syrovátkový koncentrát, iontová výměna, sušená syrovátka, sušené mléko

Členění dle kvality kasein:

  • kvalitní zdroj - micelární kasein
  • levný (chemicky denaturovaný) zdroj - kaseinát vápenatý, kaseinát sodný

Členění dle kvality vaječná bílkovina:

  • kvalitní zdroj - izolát vaječné bílkoviny
  • levný zdroj - sušený vaječný bílek (vysoký obsah sodíku)

Členění dle kvality rostlinná bílkovina:

  • kvalitní, plnohodnotný zdroj - proteinový izolát z hrachu, proteinový izolát ze soji
  • levný zdroj - soja koncentrát (riziko plísně aflatoxin)

Krok číslo 5:

Zkontrolujte obsah umělých sladidel. V případě gainerů s obsahem bílkovin do 30% je použití umělých sladidel zbytečné (dostatek cukrů), takže doporučujeme vybrat gainer bez použití umělých sladidel.

Krok číslo 6:

Tradice a dobré jméno výrobce/značky, je velmi důležitým bodem. Ověřte si, do čeho investuje výrobce daného produktu své peníze: Do vývoje? Nebo do agresivní reklamy? Proč investovat do agresivní reklamy, pokud nabízím kvalitu? Na jedné straně to může být např. zvládnutí náročných norem kvality, používání funkčních prověřených složek, ekologických norem, nebo minimalizace zdraví zatěžujících aditiv v produktu (viz. snížený obsah sladidel atd.). A na druhé straně to může být agresivní, všudypřítomná reklama, tzv. "mass marketing" a produkty zaměřené především na efekt, tedy na obal a na chuť, tedy spíše "pro jazyk, než pro tělo" = obvykle nízká kvalita + maximum umělých sladidel a laktózy. Samozřejmě každý má právo si vybrat, zda je v danou chvíli důležitější "cena/chuť", nebo "kvalita/zdraví/výkon".

Na závěr:

Někteří producenti se bohužel nemusí vyhnout ani lživým údajům na etiketě produktu, obvykle je však v tomto případě účinným vodítkem výše uvedený krok číslo 6. Následněnejdůležitějším údajem u všech gainerů vždy zůstává: původ a kvalita surovin, obsah nestravitelné laktózy, technologie zpracování a minimalizace balastních aditiv.

 

www.foractiv.cz